
Behandeling uitgelicht: de wortelpuntoperatie
Kiespijn is pijnlijk en vervelend. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Soms is de oorzaak een ontsteking in de wortel van je kies (of tand). Om het element te kunnen behouden – er gaat immers niets boven je eigen gebit – zal je tandarts een wortelkanaalbehandeling voorstellen. Dit wordt ook wel een ‘zenuwbehandeling’ genoemd. Soms lukt het echter niet om de ontsteking daarmee te verhelpen. In dat geval is een wortelpuntoperatie dé oplossing.

Specialistische behandeling
Een wortelpuntoperatie is een specialistische behandeling waarvoor je tandarts je doorstuurt naar de kaakchirurg. Zou je er niets aan doen, dan kan dit tot verdere schade en pijnklachten leiden. De ontsteking kan zelfs door het kaakbot heen breken en een abces tot gevolg hebben.
Wortelpuntoperatie
Zo’n wortelpuntoperatie wordt ook wel een ‘apexresectie’ genoemd. Uiteraard krijg je eerst een plaatselijke verdoving. Vervolgens maken we, ter hoogte van de ontsteking, een sneetje in het tandvlees en maken we met een boortje een opening in het kaakbot. De ontstoken wortelpunt – en eventueel het aangetaste omliggende weefsel – kan op die manier goed worden weggehaald. Het wortelkanaal, dat dus wat korter is geworden, wordt gevuld en afgedicht. Daarna wordt de wond goed gespoeld en gehecht. Afsluitend aan de ingreep wordt er nog een controlefoto gemaakt die we naar je tandarts sturen. Je hoeft niet terug te komen om de hechtingen te laten verwijderen, want die lossen na een week of twee vanzelf op.
IJszak en pijnstillers
Het spreekt voor zich dat je, zodra de verdoving is uitgewerkt, pijn krijgt. Ook kan je wang of lip wat opzwellen. Een ijszak tegen je wang kan helpen om de pijn wat te verdoven en de zwelling te verminderen. Tegen de pijn kun je paracetamol innemen, maar het komt ook voor dat we je een recept meegeven voor andere pijnmedicatie.
Vermijd alcohol en roken
Je kunt er zelf veel aan doen om de wondgenezing te bevorderen. Drink de eerste dagen geen alcohol. Ook is het verstandig om niet te roken. Zowel alcohol als roken verstoort namelijk de wondgenezing.
Nieuw bot
De holte die in het kaakbot is ontstaan toen de wortelpunt is verwijderd, vult zich na verloop van tijd vanzelf weer op met nieuw bot. Het komt niet vaak voor, maar er bestaat een kleine kans dat je opnieuw een wortelpuntontsteking krijgt. Helaas is het trekken van de tand of kies dan bijna altijd de enige oplossing. Slechts in sporadische gevallen is een nieuwe wortelpuntoperatie een optie. In onze patiëntenfolder vind je alle informatie.
Wel of niet vergoed?
Het hangt van je zorgverzekeraar af of de ingreep wel of niet vergoed wordt. Wil je weten of jij (deels) voor vergoeding in aanmerking komt? Vraag het dan even na bij je zorgverzekeraar om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen
